Kitchen_Jen_and_Jordan_0819-2.jpg
before-4.jpg
Photo-2014-10-29-12-02-29-PM.jpg
Kitchen_Jen_and_Jordan_0831-2.jpg
Kitchen_Jen_and_Jordan_0819-2.jpg

A Baker's Dozen Renovation Story


Jennifer & Jordan's Story

A young couple that loved to bake and cook together

 

SCROLL DOWN

A Baker's Dozen Renovation Story


Jennifer & Jordan's Story

A young couple that loved to bake and cook together

 

 

01/05

BACKGROUND

 

 

You can always fix a home but you can't fix a neighbourhood...

When Edward and Mary bought their 1980’s 2000 sqft South Vancouver home they knew it was going to be a fixer upper. The house wasn’t perfect but it had potential. For Edward and Mary the move to South Vancouver was perfect for them. They were close to work. They were close to shopping centers. And they were a short walk away from several parks. More importantly, it was a quiet neighbourhood perfect for them to raise their four children.

However, it was important that Edward and Mary and their four children live in the house for awhile to see how they used the space before attempting any improvements or renovations.

After living in the home for several years, Edward and Mary realized that the current main floor plan wasn’t working for them. For a family of seven that constantly entertain guests, Edward and Mary needed to make changes. After realizing how they best used the space it was important that their renovation plans started on the main floor to include renovating the kitchen, living room and dining room.

After reading our reviews on Houzz, Yelp, Homestars, and Google, Edward and Mary decided to contact us.

 
HomeStars Review Our Work
Remodeling and Home Design
Remodelers, home builders, and real estate developers rely on GuildQuality's customer satisfaction surveying to monitor and improve the quality of service they deliver.
before-4.jpg

The Challenge


The Challenge


 

02/05

The Challenge

John & Alice love to bake and cook. However, their existing kitchen was small, cramped, outdated, and wasn't the most functional for a couple that loved to cook meals at home. The limitations of the existing layout meant that John & Alice had to walk around their counter and posts to get to their stove. These posts in the middle of the kitchen were breaking up the choppy flow of the kitchen. In addition, limited counter space made cooking and cleaning difficult. Often times two people couldn't cook at once because they kept bumping into each other. 

Lack of sufficient storage also proved to be a problem for John & Alice. They ran out of areas to store food, mugs, containers, jars, and boxed goods. As a result, John & Alice wanted a new kitchen that would accommodate their love of cooking and hosting parties for friends and family. 

 

EXISTING FLOOR PLAN

 
 

The Design


The Design


 
03.png

03 / 05

The Design

 

Making the kitchen the heartbeat of the space

It is often said that the kitchen is the heart and soul of the home. It provides both physical and spiritual nourishment. Therefore, when we created this open concept layout we intended to make the kitchen the focal point of the room. We wanted it to be an experience every time Edward, Mary, and their four children step foot into their new kitchen.

As a result, we decided to use duo-color cabinetry and quartz countertops to give the kitchen a sense of luxury and prestige. To enhance this cooking experience we added a 10’ long island to the kitchen layout, which provided incredible counter space and additional seating for guests. The island featured pullout drawers, pullout doors, a wine fridge, and an under-counter microwave. More importantly, it was a comfortable space where the kids to do their homework. 

 To make cleaning a breeze we installed new 2’x2’ porcelain tiles in the kitchen and engineered hardwood-flooring throughout the rest of the space to make all the rooms look and feel integrated and continuous. All flooring was installed on top of existing radiant heating system. 

Opening things up

The goal of the renovation was to give Edward and Mary their dream space by creating an open concept for the entire main floor. This meant integrating the kitchen, living room, and dining room together by removing the supporting walls surrounding the kitchen. We wanted three separate spaces to become one open entertaining space.

Removing these walls allowed for natural light to travel throughout the space. To brighten up all adjacent spaces we replaced the bay window at the back of the house to a 6’ French door. Not only did it add a certain je-ne-sais-quoi to the space but it provided a visual bridge between the indoors and the outdoors. More importantly, this open floor created uninterrupted lines of sight so that Edward and Mary can watch the kids playing in the living room from the kitchen.

 

PROPOSED FLOOR PLAN

 

Photo-2014-10-29-12-02-29-PM.jpg

The Build


The Build

Out with the old in with the new

The Build


The Build

Out with the old in with the new

 

04/05

The Build

Once the demo phase started we found that we had just opened up a a big bag of worms. The kitchen floor was pieced together by odds and ends which included old pallets from tucking companies and various old pieces of timber that they must of found here and there. The previous builder didn't even span to the walls or beams and were basically being held together by four layers of plywood and ship-lap. As a result, the floor was a little bouncy. In case you were wondering, floors shouldn't be bouncy.

When the drywall was removed from the walls we found the existing old 20's balcony railing and spindles still in it. No one even tried to remove it but instead just built around it and incorporated it in the existing space. We found that the post system meant to hold up the 2nd floor above the kitchen did not transfer the point loads down to the basement foundation. The second floor joist were laying flat with 2ft centers rather than standing on edge with 16" centers as per the BC Building Code.  

As per the Level One construction process the Engineer came out for a site visit & stopped all work immediately as the structure was deemed unsafe and could collapse . He needed to re-access the site and give us direction as to how we could correct the situation. If we wanted to achieve the proposed open concept floor plan that the designer envisioned we needed to rebuild both floors according to the BC Building Code. This included digging down the foundation walls in the basement in the locations of the point load transfers and under pinning as per his request. The video below shows our guys hard at work rebuilding both floors.

 
 
Kitchen_Jen_and_Jordan_0831-2.jpg

The Result


The Result

A kitchen that made cooking and baking fun again

The Result


The Result

A kitchen that made cooking and baking fun again

 

05/05

The Result- A BAker's dozen

 
 

"We are absolutely in love with our new kitchen - it greatly surpassed our expectations. We have gained so much countertop and cabinet space! We would highly recommend Level One and will use them again if more renovations come up"- Jennifer & Jordan