PROJECT DETAILS

  2011 Best Kitchen Renovation 40k-80k

 

2011 Best Kitchen Renovation 40k-80k

Area Designed: Kitchen/Living Room Style: Modern Location: Burnaby

Size: 214 sqft. Layout: L-Shaped Type: Kitchen/Dining 

Cabinet Style: Flat-Panel Cabinet Finish: Oak Veneer + High Gloss White 

Counter Material: Granite  Backsplash Color: White Backsplash Material: Glass 

Appliance Finish: Stainless Steel Sink: Under mount, double sink: square type extra deep

Floor: Porcelain tile 12" X 24"

PROJECT DESCRIPTION

Unique Attributes

Objective: reconfigure already spacious kitchen for greater efficiency and create an inviting, family-friendly ambiance suitable for casual or formal entertaining.  New energy-efficient appliances (including wall oven and built-in microwave/convection oven) introduce contemporary, industrial aesthetic and strong horizontal orientation that complement oak millwork’s luxurious graining and rich, dark color. 

Counter from single, 160x60-inch granite slab – only seam is concealed under cooktop. Leftover pieces utilized in bathrooms. Heated tile floor stands up to demands and inevitable dirt of active family with large dog.

Functionality and utility of floor plan 

Floor-to-ceiling cabinetry reclaims previously wasted upper-level storage and accentuates new, cosmopolitan design.

White, high-gloss upper cabinetry above five-burner gas cook top add a visual lightness that’s accentuated by large-format, glass tile backsplash  dramatic, low maintenance, distinctive.

Programmable thermostat saves energy and adds comfort.

Double dishwasher drawers are flexible, and include energy and water savers that occupy same footprint as conventional unit. Bulkhead between kitchen and living-room removed enhancing natural light penetration and visual interconnectivity.

Meticulously-aligned pot lights replace dated track-lighting and create dramatic highlights on cabinetry and walls.

Creative Use of Space 

Awkward, uninviting eating-nook becomes new location for French-door fridge flanked by matched, floor-to-ceiling pantries with space-efficient pullout drawers. Adjacent built-in wine fridge and backlit, upper display cabinet create easily accessible mini-bar where guests or family can serve themselves without intruding into main work area.

Freestanding table now occupies previously unused area in front of patio doors – a logical solution that also encourages family interaction. Original cabinetry, appliances, and counters recycled to basement suite.