03.png

03 / 05

The Design

 

The goal of the renovation was to seamlessly integrate the new space with the rest of the house. The little details were important to achieving this marriage. We started off by expanding the scope of work to include the seldom used den that was next to the kitchen. By combining the two spaces we would be able to solve the challenge of limited space and, in turn, give John & Alice a bigger kitchen. However, combining the kitchen with the den resulted in the loss of some key storage closets which we were able to overcome by adding floor-to-ceiling cabinets in the pantry area of the kitchen. This design feature gave John & Alice more than enough storage for their kitchen. 

In addition, we wanted to use the beautiful detail of the original house to integrate the two spaces together. This meant that the archway and moulding detail between the dining and living room were to be perfectly mirrored between the dining room and the kitchen, right down to the hidden closets. However, to make the new kitchen look like it had been there the whole time, the original oak flooring was matched and carried into the kitchen allowing the flow of the house to carry through. 

We didn't use upper cabinets in this design because we wanted to showcase the brick accent wall. The storage lost from zero upper kitchen cabinets was more than made up in floor-to-ceiling pantry. This corner pantry accommodates the bulk of storage for food and dishes in the kitchen.  The subtraction of the upper cabinets allows the Tom Dixon pendant lights to be boldly featured over the eating peninsula as seen in the render images below.

PROPOSED FLOOR PLAN

PROPOSED SECOND FLOOR PLAN